середу, 3 квітня 2019 р.

О квестії соціяльній

Обговорювали з паном Володимиром Щербиною питання, дотичні розвитку України в баченні Митрополита. То я подаю в продовження тої розмови два посилання.

Квестія соціяльна від Андеря Шептицького.  І Концепція від пана Володимира.

І ще декілька міркувань.

1. Згадки


Ну дійсно, не можна зараз вже казати про критику чи полеміку сучасних авторів з Митрополитом, але про згадки можна.

От перша, а це друга, хоч рахувати можна і в зворотному порядку.

2. Власні враження


Я дуже вдячний пану Володимиру, що він мені підказав про цей текст, годі й казати, як воно корисно для розуміння багатьох і багатьох питань нашого сьогоднішнього життя. Додав текст в факультатив для навчання християнських демократів.

Втім, є і окремі враження, про які варто сказати.

По-перше, критика соціалізму, зрозуміло, має розглядатись як історичний момент чи характеристик тогочасного ставлення до соціалізму, та й тогочасного соціалізму. СРСР з одного боку, а Європа з іншого відповіли на зауваження Митрополита.

По-друге, не можна не помітити, що цей текст, у порівнянні, тим більше, з "Хатою", є як би не завершеним. Може тільки конспектом чи нарисом, збіркою тез, що вони, можливо, малось на увазі у подальшому розвивати. А може якось використовувати в щоденній роботі.

І, нарешті, найголовніше. Суть чи фундамент ідеологічний, зафіксований в тексті, у жодному разі не застарів. Навпаки, можна казати про те, що час підтвердив центральну ідею, центральну думку Митрополита про те, як же треба чинити, які орієнтири треба мати в тій соціальній роботі.






Немає коментарів:

Дописати коментар