середу, 20 листопада 2019 р.

Ювілейне

Так, цьому сайту або блогу влітку виповнилось три роки. То треба було відсвяткувати? Подумати про попередні підсумки, скласти програму святкових заходів тощо. Ну, коротенько я це тоді зробив, а зараз є нагода повернутись більш розлого. Чому, про те далі. А спочатку про ювілейне.

Підсумки прості і зрозумілі: здобуто майже три тисячі переглядів, але жодного учасника, що приєднався б до читання, обговорення, поширення текста Андрея Шептицького. З'явилась і філія, як можна так сказати. От такий підсумок. Не буду його оцінювати - зробіть це самі.

А святковий захід буде один: перечитаю ще раз. Втім, не буду ховатись: приємно було б когось таки і залучити до цієї роботи.

Перечитав і не пошкодував. Як завжди буває у таких випадках, знайшлись і нові думки, і нові враження.

1. Передовсім зацитую:


Ті християнські принципи, що відносяться до верховної влади, є тільки в зародку виказані самим Христом Спасителем. "Знаєте, що князі народів (поган) панують над ними і вельможі їх тиснуть. Не так буде між вами, а хто хоче між вами бути великим, нехай буде слугою, а хто хоче між вами бути першим, нехай буде рабом.
Бо Син Чоловічий не прийшов, щоб Йому служити,
але щоб послужити й душу Свою дати за спасення багатьох" (Мат. 20, 26-28).

2. Еліта


Коли раніше читав, то слова, адресовані Митрополитом священикам якось так пропускав, залишав без уваги. Але ж у сучасному секуляризованому суспільстві хіба політик чи й журналіст, політолог чи депутат - хіба вони не мають взяти не себе всі ті обов'язки, що їх раніше виконував саме священик. То хіба ті настанови не адресовані сьогодні еліті суспільства, її відчуттю відповідальності за виборця. Так, не освіченого в політиці належним чином, тобто вразливого для популізму, маніпуляцій, прямого і цинічного обману. А відтак залежного саме від ефективності еліти.

Митрополит каже тут і про навчання, і про громадянське суспільство, яке треба вивчати для того, щоб розуміти і належно збудувати Рідну Хату.

3. Йдемо далі


Такою нагодою зобов'язані колезі, що дуже цікаву книжку підвантажив. А в ній посилання на ще один текст Митрополита. Дуже актуальний.





Немає коментарів:

Дописати коментар