четвер, 18 серпня 2016 р.

Соціалізм і революція

У матеріалі Лідії Купчик звернув увагу на такий фрагмент:

Підкреслюючи право народу самому вибирати собі форму провідної влади (монархічної, олігархічної чи демократичної), Митрополит застерігає, що якби народ пішов “за фальшивими гаслами революції чи соціалізму і, обманутий неправдивими надіями, домагався б пересадної свободи без поваги до тих основних законів, на які спирається кожен громадський порядок, то безпосереднім наслідком так зрозумілої свободи чи демократії мусила б бути анархія, а вслід за нею неволя, нужда і руїна”. 

Хочу стосовно цього аспекту залучити до нашої розмови два документи.

Революція

Це слово надто широко вживане. В усьому сучасному світі, а в Україні і поготів - в нас і Помаранчева, і Гідності, і Третя майданна (це ще тільки в проекті радикальних активістів, що невдоволені результатами Майдану). То що таке революція?

Думаю, варто відштовхнутись від читання фундаментальної праці П.Сорокіна.

А потім згадати, що радянські люди зростали з вірою в Велику Жовтневу, Степан Бандера вважав себе саме національним революціонером, та й сучасні радикали, як ми добре знаємо, не полишають романтичного образу революції, що вирішить, нарешті, всі наші питання.

Не можна не побачити, наскільки позиція Андрея Шептицького є з одного боку науково підкріпленою, а з іншого - протиставленою радянському чи радикальному міфу.

Соціалізм

А це поняття чи політична категорія ще більш багатозначне. Від кривавих злочинів Сталіна, Дніпрогесу, безкоштовної радянської медицини і вищої освіти аж до сучасної Швеції - багато чого пов'язано в нашому розумінні з соціалізмом і зрозуміти всі ці речі надто непросто.

Я не буду робити навіть спробу. Я хочу тільки нагадати (із зрозумілих причин), що сьогодні можна з практичної точки зору казати і про християнський соціалізм. А от погляньте.

Цілком свідомий того, що мені заперечать з самих різних позицій і з самою поважною аргументацією. Я згоден, що припустився надто вільного поводження з термінологією. Але мене цікавить інше: чи має кожен українець, що хреститься в той чи інший спосіб, нарівні з посланням Митрополита прочитати ще й програму німецьких християнських демократів? Аби мати свою точку зору на питання.






Немає коментарів:

Дописати коментар